dom

28

feb

2016

Manifest Assemblea Barri Sants

PER UN MODEL DE BARRI LLUNY DE LES URPES DEL CAPITALISME DEVORADOR.

 

L’assemblea de Barri de Sants està formada per desenes de col·lectius que tenen un element comú molt important. L’aposta per l’assemblearisme i la transformació social des de la base. En un marc de participació, igualtat i horitzontalitat, on les decisions són preses per la gent i per a la gent, sense intermediaris ni jerarquies. És justament aquesta manera d’organitzar-se i lluitar la que ha fet front a les ofensives del capital més depredador des del inici de la crisi. Unes lluites que han portat l’ajuntament a una nova política que segons diuen vol representar aquest ric i compromès teixit associatiu. La nostra aposta com a Assemblea del Barri de Sants segueix sent la mateixa, un model de barri autogestionat i cooperatiu que sigui capaç de construir el barri de forma assembleària i pugui fer front al atacs que pugui rebre des del estat o el capital. Un model que amb la feina i esforç de totes s’ha anat articulant i consolidant, essent el principal eix de transformació social al barri. Seguim amb ganes de construint-lo i per tant amb determinació per defensar tot allò aconseguit. Aquells que pretenen generar un canvi social des de les institucions, han de respectar la feina que es fa als barris de forma autogestionada, que és des d’on es generen els canvis reals.

Hi ha moltes maneres de crear ciutat i barri. Els últims anys abans de la crisi, la bombolla immobiliària, va anar creant i destruint part de la nostra ciutat pel benefici de les elits. També des dels moviments socials es va generar una important tasca de resistència a aquesta destrucció premeditada del capital front la vida de barri. Aquesta destrucció pretén seguir, i és a través de l’administració que aquesta es fa efectiva. Al nostre barri els plans urbanístics pre-crisi que pretenien desarticular la vida de barri per generar espais de luxe i especulació segueixen essent una de les principals amenaces a les que hem de fer front. El futur de Can Vies és incert per l’afectació del pla urbanístic del «Calaix de la Vergonya» i la plataforma de Can Batlló segueix lluitant per generar un espai veïnal i participatiu contra els interessos privats. L’urbanisme no és només una ciència tècnica, sinó que té molt de polític en quant que genera els espais en què ens hem de relacionar. La construcció del barri que volem passa per fer front al urbanisme de l’administració, dissenyat en despatxos de constructores i el gran capital, per dur a terme el que creem de forma autogestionada als barris. Aquesta lluita no és aïllada i la resistència es genera en tots els barris afectats, Sants, Vallcarca, Poble-Sec, Poble Nou, Sant Andreu, Gràcia i tants altres.

Volem fer una defensa especial de l’Escola Arcàdia, un projecte que fa anys que forma part de l’Assemblea del Barri de Sants i que ara es troba amenaçat. L’Arcàdia és un projecte autogestionat i cooperatiu d’ensenyament lliure i alternatiu. Respon a la necessitat de transformar la societat des de l’educació amb un projecte sòlid i ambiciós. Mantenir el bloqueig respecte l’escola Arcàdia seria atacar de forma directa la forma de crear barri des de la base. Aquest és un projecte que ha estat aprovat per la plataforma de Can Batlló i aturar-lo des de les institucions voldria dir no respectar les decisions preses de manera assembleària per les entitats del barri.

Post-data: Des de l’Escola Arcàdia es vol puntualitzar que segons el que està previst, el dia 4 de març, el regidor Jaume Asens farà una proposta per a que l’ es quedi a Can Batlló.

dom

01

nov

2015

Nou llibre: Aprendiendo a obedecer

Aprendiendo a obedecer. Crítica del sistema de enseñanza, de Héctor C. García y Alfredo Olmeda, es el quinto trabajo editorial de la colección central de La Neurosis o Las Barricadas. En esta obra se hace un recorrido por los puntos que el movimiento anarquista siempre ha considerado más relevantes en el análisis del sistema educativo como institución fundamental en las sociedades actuales:

La vieja tesis de los movimientos sociales de que a mayor educación se aumentarían las posibilidades de cambio social ha resultado ser equivocada. El avance de la escolarización obligatoria y su extensión a capas de edad más amplias cada vez no ha producido deseos mayores de liberación. A menudo, ha resultado tener un efecto contrario, pues quienes salen de las escuelas han asumido el discurso del Poder y se han convertido en férreos defensores del estado de las cosas.

¿Qué papel ha tenido la propia escuela en este proceso? Recogiendo toda una tradición crítica y partiendo en especial de las ideas anarquistas al respecto, este libro pone de manifiesto el papel de reproducción del sistema que juega la escuela oficial, convertida en un instrumento más de dominación. Así, se analizan en la obra los aspectos explícitos de la escuela en cuanto transmisora de la cultura e ideas del capitalismo, como los contenidos que se enseñan de manera declarada o las relaciones entre el diseño escolar y la estructura jerárquica de la democracia y también aquellos aspectos que quedan más o menos ocultos, como la influencia de la metodología o de la visión antropológica del sistema de enseñanza en la misión que mejor cumple: aprender a obedecer.
Al tiempo, los autores ofrecen las claves de una visión libertaria de la educación, esgrimiendo los rasgos generales de las ricas experiencias anarquistas en este terreno, en la búsqueda de personas libres que contribuyan a una sociedad libre.



Aprendiendo a obedecer. Crítica del sistema de enseñanza


La neurosis o las barricadas editorial

Héctor C. García y Alfredo Olmeda

18 x 14 cm. 234 pp. Cartoné

Octubre 2015, Madrid

pvp: 7e



dom

11

oct

2015

El model d'educació lliure guanya cada cop més presència

Fa unes setmanes es presentava l’Escola Arcàdia, centre educatiu autogestionat de Can Batlló que començarà a rodar el proper 2018 amb l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona. Arcàdia serà una de les més de 46 escoles de projecte lliure o alternatiu que funcionen a Catalunya, segons dades de la Xarxa d’Escoles Lliures (XELL). Si bé la dada sobre el creixement d’aquest tipus d’iniciatives pedagògiques a Catalunya és ambigua, els adherits a la XELL no han parat d’augmentar en els últims deu anys i les metodologies de les escoles lliures van influint cada cop més en el sistema educatiu convencional. S’està sortint de la cova. “Quan vàrem començar no sabíem quants grupúscles hi havia per por a [la reacció de] l’Administració”, destaca Marc Alcega, membre del grup de treball de la XELL.

Tot apunta que la situació de les escoles lliures s’està normalitzant, s’estan consolidant com una alternativa –encara minoritària–: s’han quintuplicat el nombre de projectes funcionals en els registres de la XELL des de la seva creació al 2005 –van començar sent cinc, ara en són 23–. Això sí, són projectes canviants i molt vius –molts d’ells sorgeixen de les necessitats de col·lectius familiars de criança, i moren quan acaba aquesta necessitat–, fet que dificulta destacar una xifra. Per facilitar el recompte, Marc Alcega i els seus companys d’organització els classifiquen en “funcionals, emergent funcionals i emergents en gestació”. Sumant-los tots, ara ja en són 68. En aquests últims anys hi han contactat fins a 200 iniciatives, la major part han anat caient pel camí.

Ara per ara, l’única dada fiable és que 600 persones conformen l’associació, d’entre elles 450 són acompanyants o membres de famílies, moltes partícips de la criança a casa o d’algun projecte d’escola lliure (“escoletes”, com li diu Alcega en to carinyós). Des de l’associació asseguren que uns 500 infants segueixen l’educació alternativa (dins dels projectes de la XELL), però el nombre total es podria elevar a 1.500. Hi ha 770.00 alumnes a escoles reglades de Primària i Secundària a tot el territori, segons les darreres dades del departament d’Ensenyament per al curs 2014-2015.

Una educació no directiva

L’espai i els participants, amb una ràtio d’alumnes de set a deu de mitjana per cada acompanyant (no s’empra el terme docent); les famílies que són en tots els casos part implicada de l’aprenentatge de la criatura; i el mètode pedagògic, no-directivista, per contra del conductisme que es practica a moltes aules convencionals. “Coses que no funcionen a l’educació normativa? Estar asseguts tantes hores, l’avaluació constant, la comparació, la competició”, critica l’autora de Una educación para la auto-realización i consultora del Govern Francès en matèria d’educació, Heike Freire.

En definitiva, l’educació per lliure o viva entén el nen com un subjecte actiu i posa especial èmfasi en les vivències emocionals, físiques, l’experimentació i la manipulació de materials. I les matemàtiques, què? I les normes, què? Es demanen els detractors… “Tot sovint s’interpreta educació lliure com a llibertinatge sense límits, i no és això”, declara l’educador, psicolingüista i coordinador del CRAEV (Centre d’Asesorament i Investigació d’Educació Viva) Jordi Mateu. 

L’educació alternativa o lliure inclou l’educació a casa i l’educació per projectes; la majoria d’aquestes iniciatives, lluny de coure’s en molts consells escolars, estan impulsades per les famílies “cansades de no veure resoltes les seves expectatives en el sistema oficial”, sosté Marc Alcega.

Les escoles lliures es constitueixen com a centres privats, associatius i sense ànim de lucre, o com a cooperatives, tot i que finalment moltes d’elles es jerarquitzen per qüestions de funcionament. Des de postures crítiques amb el model lliure s’ha parlat precisament d’escoles d’elit pel preu d’assistència. En trobar-se fora de la regulació d’Ensenyament en la seva majoria, no reben subvenció ni ajudes. Segons Jordi Mateu, aquesta consideració de privilegi és matisable, ja que una escola pública té un cost el doble de car que una de lliure –650€ de mitjana per alumne a la pública; 300€ a la lliure–. Això respon a l’estalvi en despeses d’administració, l’implicació més gran de les famílies –des de sectors crítics es qüestiona el concepte de “voluntarietat”–… I el sou més precari dels mestres.

L’homologació, la seva demanda

D’escoles d’educació lliures, n’hi ha per a totes les edats dins de l’ensenyament obligatori (fins als setze anys). Dels tres als sis, els pares poden educar a casa. Els problemes comencen a partir d’aleshores, quan l’escolarització esdevé obligatòria: si no hi ha denúncia, la Generalitat, en la majoria de casos, respecta la decisió dels pares. Però, què passa si es vol obtenir el títol de graduat o fer estudis superiors? “La majoria dels nens i nenes dels projectes van al marge del sistema oficial, no hi ha relació amb el Departament d’Ensenyament. Els infants no estan al sistema”, destaca Marc Alcega, que reconeix que aquesta és la màxima preocupació per part de la XELL. El salt després dels projectes.  

Segons la Constitució Espanyola (Article 27.5), tots els infants menors de setze tenen dret a l’escolarització gratuïta, per tant, després de les proves d’accés, poden obtenir una plaça per aconseguir la titulació. A hores d’ara, la majoria dels infants acaben passant per centres educatius reglats després de la formació a les escoles lliures. Des de la XELL, reclamen l’homologació dels projectes pels estudis clàssics, el reconeixement d’aquests espais com a “centres aptes d’escolarització de qualitat”. S’estan organitzant en una plataforma per pressionar el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

Aquest és un reportatge de Cafèambllet en col·laboració amb ‘El Diari de l’Educació’

dom

11

oct

2015

Homenatge a Conxa Pérez Collado

Com a Dones Llibertàries de CGT i com a Secretaria de Gènere de CGT, no podíem deixar de fer un homenatge a la Conxa, una dona lluitadora, anarquista, antifeixista i feminista com va ser ella.


I hem volgut recordar-la coincidint amb el que seria el centenari del seu naixement.


El seu exemple de vida i de lluita, ens ha de servir de model per a totes les dones i totes les persones.


Amb aquest acte, on parlaran des de companyes que van tenir la sort de viure i estimar-la de prop, fins a
historiadores que han cercat la seva història i han elaborat les seves memòries, volem fer palesa la lluita constant que les dones encara hem de continuar duent a terme en aquesta societat patriarcal on vivim. I volem aprendre de l'exemple de les nostres dones, de les que ens van ensenyar que el camí de la llibertat, només es pot aconseguir amb la lluita constant i diària.


Per la Conxa, per totes les dones que han lluitat, i totes les que continuem lluitant...S'ho mereix.


Conxa Pérez va nèixer un 17 d'octubre de 1915 en una família obrera anarquista del barri de Les Corts . De ben jove, s'incorporà a la lluita obrera, seguint els ideals anarquistes, sindicant-se i militant a la CNT, en el sector de les arts gràfiques, on treballava. S'involucrà activament en diferents Ateneus llibertaris i formà part de les JJLL
(Joventuts Llibertàries) i de diferents grups de la FAI.

DIA: 17 D'OCTUBRE
LLOC: Via Laietana, 18 9a Planta Barcelona
HORA: 18 hores


Recordatori de la Conxa en què intervindran: Llum Ventura, amiga i fundadora de doens del 36; Roser Pineda, Dones Llibertàries; Antonina Rodrigo, escriptora i historiadora; Joaquín Ortín, Fundació Salvador Seguí; Ferran Aisa, amic personal i escriptor; Kristina Dòria, CNT Catalunya; Marta Padrós, Secretària de Gènere de CGT Catalunya


Organitza:
Dones Llibertàries; Fundació Salvador Seguí; Ateneu Enciclopèdic; CGT; CNT

jue

08

oct

2015

O'pelouro una escola integradora

Ashoka, la major xarxa mundial d'emprenedors socials innovadors, el fundador dels quals Bill Drayto, va guanyar fa quatre anys el premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, ha engegat un programa internacional d'Escoles Transformadores de l'Educació Changemarker, pel qual s'ha seleccionat un centre de Tui. O'Pelouro és un dels quatre únics d'Espanya que ha superat un procés de selecció de més de mig any, a càrrec de més de 40 experts en l'àmbit de l'educació, que va incloure avaluacions internes i externes.

«No són una elit. No és un rànquing. Per sort són moltes més les escoles les que podríem reconèixer. El que estem fent és crear un petit però influent grup d'escoles que serveixi perquè diferents centres educatius es puguin veure reflectits, i inspirar així un canvi real i sostenible», diu David Martín, Director d'Educació i Joves en Ashoka Espanya.

Aquesta xarxa Changemaker «pretén unir a aquelles escoles capaces d'ajudar a liderar una transformació del sistema educatiu, amb l'objectiu que nens i nenes creixin preparats per prosperar en un món que està immers en un canvi constant». «En connectar a aquestes escoles i expandir els seus models mitjançant la comunicació de les seves històries, aconseguirem que la societat pugui tocar, sentir i beneficiar-se d'un nou paradigma d'educació», assegura David Martín.

Sobre la necessitat d'aquest projecte i de tenir una xarxa d'escoles transformadores, la directora de Ashoka a Espanya i Portugal, Ana Sáenz de Miera sosté que «fa falta un canvi de paradigma. Que tots vegem clar que el món ha canviat i que canvien les habilitats que necessitem aprendre per tenir èxit, felicitat i contribuir al món. De la mateixa manera que fa 100 anys es va decidir que tot nen del món havia de saber llegir i escriure, avui hem d'exigir que tot nen ha d'aprendre a ser una persona amb iniciativa, amb capacitat d'innovar, de crear respostes a nous problemes i de tenir empatia. Si no, es quedarà enrere».


El centre O'Pelouro ha estat seleccionat perquè «la seva forma d'ensenyament fomenta a cada moment les habilitats clau per ser una persona conscient i activa amb si mateix i el món que ens envolta: empatia, creativitat, resolució de problemes, lideratge compartit o treball en equip». El seu model d'educació gira al voltant del nen com a protagonista i és un procés que viu en conjunt amb altres nens i nenes de diferents capacitats. Les altres tres escoles espanyoles són el centre de Formació Pare Piquer de Madrid, l'Escola Sadako, de Catalunya i el CEIP Amara Berri, del país Basc.

L'objectiu és identificar a 15 escoles a Espanya, 600 al món, amb la intenció que en el 2018 «hàgim donat els primers passos per inspirar una transformació real i necessària de l'educació». O'Pelouro és un centre pioner en la inclusió i integració de nens autistes i amb diferents capacitats (el15% del total d'alumnes) perquè la seva educació està basada en la diversitat «normosaludable»

Teresa Ubeira, pedagoga terapeuta, i Juan Llauder, neuropsiquiatra infantil, van fundar O'Pelouro en 1973.


Extret de La Voz de Galicia

dom

21

jun

2015

Una guarderia en un centre d'àvis i àvies ha millorat totalment la seva vida

En el marc d'un projecte social en una residència d'ancians a Seattle, EUA, van decidir instal·lar una guarderia amb nens preescolars. El resultat va ser sorprenent: la vida de tots ha canviat per complet.

El 43% dels ancians nord-americans sofreix d'aïllament social, vinculat a la depressió i a la decadència física i mental. Per això, al centre de majors conegut com Providence Mount St. Vincent, van decidir reunir a diferents generacions per millorar l'ambient i va resultar perfecte.

Aquest centre serveix perquè dues generacions totalment diferents visquin juntes, compartint amor, respecte i paciència per trobar aquest punt d'equilibri entre els quals van sense pressa per la vida i els que tenen tota la vida per davant'. Quin és el valor de la infància en l'edat adulta?

Quan una persona major té un motiu, una raó, un objectiu, una responsabilitat per viure, viu més temps.

En aquest centre residencial van habilitar el Centre d'Aprenentatge Intergeneracional (ILC, per les seves sigles en anglès), una instal·lació de cura infantil que permet als petits interactuar en diverses activitats amb les persones de la tercera edat.

L'experiment va demostrar que els nens i les nenes es fan més receptius cap a les persones amb discapacitats, aprenen sobre el procés d'envelliment, reben atenció i amor dels i les residents afectuosos/es i entenen que les persones adultes també necessiten ajuda.

D'altra banda, els ancians/es estimulen la seva activitat física jugant amb els nens, riuen junts i tenen oportunitats de transmetre diferents coneixements, alhora que la interacció influeix positivament en la seva autoestima.

El vídeo documental titulat “Present Perfect” explica "la història d'aquesta llar per a nens i ancians, i com han canviat les seves vides” va escriure Evan Briggs en YouTube per buscar finançament pel seu projecte en Kikcstarter. El títol del seu vídeo fa referència al fet que la felicitat és una oportunitat que es dóna una vegada a la vida i aquesta oportunitat és ara, en el present.

jue

29

ene

2015

El trestorno por déficit de naturaleza en la escuela. (extret d'INED21)

Los niños están acostumbrados a tenerlo todo antes de desearlo y sin esfuerzo […]. Necesitan más que nunca acostumbrarse pacientemente mirando cómo se arrastra un caracol, observando cómo una flor crece, cómo una gota de lluvia resbala por el cuerpo de un ciempiés peludo, viendo aparecer un brote, regando las plantas, recogiendo las setas con agradecimiento y dando de comer a los pájaros. Los niños deben aprender a levantar la vista hacia el cielo de vez en cuando, como lo hacíamos nosotros cuando nos tumbábamos en la hierba que nos “picaba” y nos hacía cosquillas detrás de las piernas y de las orejas y nos imaginábamos que las nubes tenían forma de dinosaurios y de conejos”

Catherine L’Ecuyer- Educar en el asombro.


Hace unos días tuvimos la oportunidad de compartir un encuentro educativo en un entorno natural increíble con unas 300 familias en el Encuentro de Primavera por la Libre Educación. Entre muchas otras personas de gran calidad humana, conocimos a Yvonne Laborda, una madre que educa a sus hijos en el hogar y que tiene una forma de entendYvonne Labordaer la educación y la crianza que llega al corazón de cualquiera. A través de su blog nos topamos con el calificativo “Trastorno por Déficit de Naturaleza”. Fue nombrado por primera vez por Richard Louv en su libro “Last Child in the Woods” y es algo sobre lo que muchos docentes llevamos un tiempo reflexionando de una forma seria y profunda. El hecho de que se le haya acuñado una etiqueta, nos ayuda a aunar fuerzas en torno a un mismo tema.

Tengo un recuerdo realmente especial de las excursiones que hacíamos al campo cuando estudiábamos en el colegio. La sensación de libertad y de autonomía no era comparable con la que se sentía en ningún otro momento. Todas las excursiones eran especiales, pero cuando íbamos a un museo o cualquier otro espacio “civilizado” los profesores transmitían cierta tensión, los límites estaban mucho más marcados. En las excursiones a la naturaleza podías sentir la libertad que te da estar fuera del campo de visión de un adulto controlador que evidentemente no aprobará que te subas al árbol al que estás subiendo, o que experimentes la sensación de saltar en un charco y empapar a los de al lado, o asomarte a una zona escarpada de vértigo…

Lo cierto es que las excursiones siguen siendo un momento especial para mí como profesor, pero parece que los alumnos las sienten de una manera muy diferente a como las sentía yo cuando era niño. La naturaleza les aburre (“¿Cuándo volvemos?”, “¿para qué hemos venido hasta aquí?”, “¿y para esto andamos tanto?”).La naturaleza es demasiado lenta para ellos, que están acostumbrados a gestionar más de veinte conversaciones a la vez a través de las cuatro o cinco redes sociales que manejan en su móvil mientras “hablan” con los amigos que en ese momento comparten con ellos el espacio-tiempo real.

Leer más

dom

14

dic

2014

Formació de formadors/es en circ social

L’aprenentatge d’habilitats pedagògiques per a la intervenció professional amb persones en situació de risc social a través del circ s’emmarca com una experiència innovadora que contribueix a establir nous models de referència educativa.


Aquest programa formatiu ha estat dissenyat per l’equip pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris, amb prop de trenta anys d’experiència en la intervenció educativa a través del circ. La seva elaboració ha comptat amb la col•laboració del Departament d’Acció Social de Cirque du Soleil i s’ha realitzat en associació amb la Xarxa Europea de Formació Circ Social Caravan.

 

Proposem una formació de circ social adreçada a artistes, professors/es formadors/es, educadors/es…, que volen aprendre eines teòriques i pràctiques per apropar-se al concepte de circ en el treball educatiu amb persones en situació de risc social. Són 140 hores repartides en 7 etapes formatives de 20 hores.

 

 

 

 

Al curs 2014/2015 es realitzen les etapes 1, 2 i 3, i al curs 2015/2016 es realitzen les etapes 4, 5, 6 i 7.

  • Etapa 1: 23, 24 i 25 de gener del 2015
  • Etapa 2: 13, 14 i 15 de febrer del 2015
  • Etapa 3: 27 i 28 de febrer i 1 de març del 2015
  • Les etapes 4, 5, 6 i 7 es realitzaran durant el curs 2015/2016

Si has realitzat algun curs d’iniciació al circ social amb nosaltres o amb Cirque du Soleil, pots apuntar-te directament a la segona etapa. Només necessitem ens facis arribar un certificat del curs.

 

Un programa formatiu ideal per a apassionats del circ i l’educació.

  • Pedagogia basada en un enfocament transversal
  • Habilitats tècniques i pedagògiques
  • Treball creatiu

Una aventura humana

  • Sentiment de grup
  • Atmosfera de treball agradable
  • Perquè és divertit i apassionant

Procés i objectius del programa El programa s’ha realitzat en coordinació amb la Xarxa Europea de Formació Circ Social Caravan a partir de l’estudi del perfil del formador de circ social (2008) i de les competències necessàries per desenvolupar la seva activitat educativa. La investigació, sustentada per la Comissió Europea, i conduïda per la Universitat Lliure de Brussel•les (2009-2010) i la Universitat de Lovaina (2012-2014), es formalitza en la creació d’aquesta formació per a educadors de circ social que serà realitzada en diferents països europeus.

El principal objectiu és l’adquisició d’eines pedagògiques, creatives i tècniques per al treball educatiu amb persones en situació de risc social. Per aconseguir-ho es treballa d’una manera dinàmica i pràctica construint el coneixement entre tots i totes, en grup, amb jocs i dinàmiques de grup, donant material teòric i didàctic útil, eines aplicables i posant exemples pràctics i reals.

 

L’avaluació de la formació és contínua. Es valora l’actitud general (comportament, relació amb el grup), l’art d’ensenyar (metodologia, didàctica…), el coneixement tècnic de les diferents disciplines i l’aproximació artística (investigació creativa, expressió…).Una vegada finalitzat i aprovat, els alumnes rebran un certificat de cadascuna de les etapes realitzades amb la concreció de les unitats de competència adquirides.

Qualsevol dubte ens dius.

 

Antonio Alcántara Alcántara

Formació i Circ Social - Ateneu Popular 9Barris

c/Portlligat 11-15, 08042 - Barcelona

Tèlf: 0034 + 933 509 475- Fax: 0034+  933 503 000

www.ateneu9b.net - formacio@ateneu9b.net 

lun

08

dic

2014

Antonia Maymón

Antonia Maymón -Anarquista, maestra, naturista-


M.a Pilar Molina Beneyto

M.a Carmen Agulló Díaz

 

 

«... llamarse anarquista no cuesta nada; hay epocas en que parece estar de moda; lo dificil es serlo; la dificultad está en estar siempre sobre uno mismo, procurando que sus actos estén en consonancia con sus palabras, en ser rebelde sin crueldad, justo sin parcialidades, moral sin hipocresía y en vivir dentro
de los múltiples inconvenientes de la sociedad actual lo mas anárquicamente posible»

 

Antonia Maymón


Promotora del ideal anarquista desde la primera década del siglo xx, Antonia Maymón (Madrid, 1881 – Beniaján, 1959) dedicó su vida a la creación de escuelas racionalistas en diferentes lugares del Estado español, y puso toda su energía en practicar una docencia acorde con sus pensamientos y en una intensísima labor periodística para multitud de publicaciones libertarias.


La presente investigación nos ofrece un recorrido por la vida de esta ferviente naturista, maestra libertaria y sindicalista consecuente y una selección de sus textos, fiel reflejo de los debates que se daban en el seno del movimiento libertario durante la primera mitad del siglo pasado. En esos años, en que ser mujer e independiente era casi una herejía, Antonia Maymón optó por vivir como una luchadora libre de pensamiento y de acción: Testigo de una vertiginosa etapa de nuestra historia y mujer avanzada a su tiempo, Maymón fue señalada, perseguida, desterrada, enjuiciada y encarcelada. Y, a pesar de los exilios y la prisión, nunca abandonó su rebeldía ni sus ganas de acompañar a los más jóvenes en su formación como personas libres y autónomas.

278 págs
Colección Acracia
ISBN 978-84-92559-55-8

M.a Pilar Molina Beneyto (Bocairent, 1949-València 2008). Documentalista e investigadora, formó parte de Mujeres Libres, y era una profunda conocedora del papel de las mujeres en el movimiento libertario.


Realizó numerosas entrevistas en audio y vídeo a mujeres que participaron en el movimiento revolucionario
y publicó diversos trabajos sobre ellas recogidos en publicacionesm periódicas, documentales y exposiciones.


M.a del Carmen Agulló Díaz (Xinzo de Limia, 1957). Profesora titular de Teoría e Historia de la Educación
de la Universitat de Valencia, es autora de numerosos trabajos de investigación sobre la educación de las mu-
jeres en la II Republica y el franquismo. En los últimos años ha publicado Las maestras de la República (Libros
de la Catarata, 2012) y Mestres valencianes republicanes (Universitat de València, 2008).


http://viruseditorial.net/index.php

 

 

sáb

06

dic

2014

Nou llibre: Dejadnos aprender

Volapük Ediciones
Guadalajara, diciembre 2014
20x13, 192 páginas. Rústica con solapas
ISBN:978-84-940852-5-3
10 euros


Dejadnos aprender. Reflexiones desde la pedagogía libertaria  es un análisis actual y pragmático sobre el papel que tiene y puede tener la escuela, estatal o privada, el profesorado, los proyectos educativos antiautoritarios…Desgrana los problemas que afectan al sistema educativo, que no son pocos, procurando soluciones bajo una óptica libertaria. Recoge las inquietudes del autor, que se dedica a la enseñanza, y otras formuladas en colectivo por su implicación en grupos y asambleas por una enseñanza antiautoritaria, en torno a la sutil formación del individuo pretendido por el Sistema, amoldado por los valores imperantes del consumismo, el individualismo, la competencia, la sumisión…
 
 Dejadnos aprender profundiza en el debate, siempre presente, sobre la enseñanza en el ámbito libertario, aportando nuevos enfoques o atenciones inéditas en la bibliografía libertaria como es el caso de la discapacidad.               
 Se completa el libro con ilustraciones, canciones y una selección filmográfica y bibliográfica sobre el tema expuesto.
Manuel Rodríguez González, «Txelu», (Madrid, 1980). Diplomado en Magisterio de Educación Especial (Universidad Autónoma de Madrid) y Experto en Trastornos del Espectro Autista (Universidad de Alcalá de Henares). Miembro del colectivo pedagógico "En la fila de atrás" y de un Grupo de Aprendizaje Colectivo de Pedagogía Antiautoritaria. Experiencia profesional en diferentes servicios del ámbito de la diversidad funcional: centros de educación especial, centros ocupacionales, pisos supervisados, preparador laboral...

sáb

06

dic

2014

Herbert Spencer

mar

02

dic

2014

Los intereses que hay detras del diagnóstico del TDAH-Entrevista a Marino Pérz Álvarez

 

En los últimos años, el estudio sobre el Trastorno por Déficit de Atención e Hiperactividad (TDAH) ha suscitado una gran controversia. A pesar de la multitud de investigaciones surgidas en torno a este trastorno, sigue sin existir consenso ni claridad en muchos de los aspectos que conforman el TDAH y su abordaje, lo que ha provocado una división en la comunidad científica, clínica y educativa.

Así, mientras que una parte afirma que se trata de un trastorno neurobiológico cuya elevada prevalencia representa un “problema de salud pública”, la otra pone en tela de juicio la existencia misma de la hiperactividad, considerándola como una invención sin base científica parapetada tras la industria farmacéutica, cuya influencia tanto en la elaboración y desarrollo de Guías de Práctica Clínica (especialmente la española), como en el DMS (Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales) ha sido ampliamente cuestionada.

 

ENTREVISTA

Para introducir el tema, ustedes presentan su obra como una extensión al ámbito infantil de su anterior libro “La invención de los Trastornos Mentales” (González Pardo y Pérez Álvarez, 2007), ¿podría explicarnos el planteamiento de partida de este nuevo libro?

El libro anterior estaba centrado en el ámbito adulto, donde mostramos cómo, por ejemplo, la industria farmacéutica había logrado convertir la timidez de siempre en la categoría diagnóstica de fobia social, había recortado los síntomas más somáticos de la ansiedad para sacar el trastorno de pánico o había lanzado la depresión a niveles epidémicos, todo como estrategia para comercializar ciertos fármacos. Muchos nos preguntaban si algo de esto no estaría ocurriendo también en la infancia, señalando siempre al TDAH.

En páginas iniciales nos hablan del fenómeno de “Mcdonalización de la infancia”, ¿en qué consiste y cómo se relaciona con el TDAH y el Trastorno bipolar infantil?

Es una expresión acuñada por el psiquiatra infantil británico Sami Timimi para referirse a la patologización consistente en diagnosticar y medicar problemas normales que los adultos suelen tener con los niños y los adolescentes, típicamente, problemas de conducta relacionados con la atención y la dedicación a las tareas que “debieran” (de lo que sale el TDAH), así como con los berrinches y cambios de humor (de lo que sacan el trastorno bipolar o “trastorno de la desregulación disruptiva del humor”, como viene en el DSM-5).

A la hora de diagnosticar ambos trastornos, ¿qué papel juegan las clasificaciones diagnósticas, tales como el DSM y el CIE?

Juegan un doble papel, como presunta descripción de entidades diagnósticas ahí dadas y como legitimación para su uso clínico y político (estadístico, criterios para prestación de ayudas, priorización de temáticas de investigación). Sin embargo, tales sistemas de clasificación carecen de validez (discriminativa, predictiva y conceptual), por más que puedan tener fiabilidad. Como bien sabe cualquier psicólogo, la fiabilidad no garantiza que aquello medido sirva para lo que se mide. Esta falta de validez está reconocida por importantes instituciones dentro la propia psiquiatría, entre ellas el Instituto Nacional de Salud Mental de EEUU y la Red de Psiquiatría Crítica que lidera una campaña para la abolición precisamente de esos sistemas, por no hablar de otras instituciones y campañas como la Campaña Internacional Stop DSM de la plataforma A favor de la Psicopatología Clínica, que no Estadística, así como la posición crítica de la Asociación Británica de Psicología con su llamamiento internacional para abandonar definitivamente el modelo de “enfermedad y diagnóstico” en salud mental.

 

Para abordar este tema en profundidad, Infocop Online ha querido entrevistar a Marino Pérez Álvarez, psicólogo Especialista en Psicología Clínica y catedrático del Departamento de Psicología de la Universidad de Oviedo, que, junto con Fernando García de Vinuesa y Héctor González Pardo, es coautor del Libro “Volviendo a la normalidad. La Invención del TDAH y del Trastorno bipolar infantil”, a través del cual se realiza una amplia reflexión sobre todo lo anteriormente planteado, cuestionándose, entre otras muchas cosas, si la hiperactividad y el Trastorno bipolar infantil son “entidades clínicas o en realidad son problemas normales con los niños o ni siquiera problemas que, sin embargo se patologizan”.

 

Centrándonos ya en el TDAH, ¿por qué su aceptación está tan generalizada? ¿Realmente es más frecuente de lo que se cree?

Aunque está en entredicho, su aceptación es amplia, si es que no generalizada. Ello se debe a una armonización de intereses, donde el problema vino curiosamente después de la solución. El caso es que el TDAH, como diagnóstico oficial, supone una solución para padres, clínicos, profesores, investigadores, políticos y fabricantes de fármacos. Así, los padres que están desbordados con problemas de atención y actividad de sus hijos, encuentran en el diagnóstico una explicación relativamente “tranquilizadora”, un tratamiento por lo común medicación (como en cualquier enfermedad), así como comprensión, y puede que subvenciones de los laboratorios y del Gobierno. Por su parte, los clínicos “identifican” problemas más frecuentes de lo que se creía (según reza un eslogan) y, en particular, pediatras y psiquiatras dan “soluciones” establecidas y los psicólogos y psicopedagogos se dan a sí mismo estatus al modo médico. Los profesores también encuentran su justificación y “alivio” al saber que tal niño es “un TDAH” y los propios centros escolares también pueden tener su recompensa si reciben ayudas por casos diagnosticados, y estos quedan excluidos de las evaluaciones por las que se mide su nivel. Los investigadores tienen una mina para llevar a cabo estudios con la garantía de encontrar algo en lo que seguir profundizando. Los políticos también encuentran oportunidad para atender necesidades especiales reclamadas por unos y otros. Al final, los fabricantes de los medicamentos son los que se llevan el pastel, con el “trabajo sucio” de la reivindicación y oficialización hecha por otros.

¿Dónde está el problema, si todos ganan? El problema es para los niños, tanto más en la medida en que vivan “dopados” y sin haber aprendido posibles regulaciones de la atención y la actividad en función de contextos y tareas. Eso sí, podrán continuar la carrera TDAH como adultos.

En la actualidad se está extendiendo el diagnóstico de TDAH a los adultos, ¿qué opina a este respecto?

Es una extensión descarada de un “trastorno” típico de la infancia -donde ya carecía de entidad clínica-, para ampliar el mercado de la medicación. Como dice el psiquiatra Allen Frances en su “manifiesto contra los abusos de la psiquiatría” (en “¿Somos todos enfermos mentales?”), este diagnóstico podría convertirse en una moda. Ciertamente, el diagnóstico es muy fácil de hacer y de cumplir. A no ser que uno esté haciendo un cursillo Zen o todo le dé un poco igual, cualquier adulto medianamente atareado, sin siquiera llegar a estresado, difícilmente no puntuará en los ítems como se mide: “¿con qué frecuencia tiene dificultad para acabar los detalles de un proyecto, para ordenar las cosas en una tarea que requiere organización y para recordar citas u obligaciones?” y , “¿con qué frecuencia evita o retrasa tareas que requieren pensar mucho, agita o retuerce la manos o los pies cuando tiene que permanecer sentado mucho tiempo y se siente demasiado activo e impulsado a hacer cosas, como si lo empujase un motor?”.

De nuevo, todos contentos: los propios pacientes que ahora se explican sus problemas, los clínicos como sagaces diagnosticadores dando en el clavo, y la industria que una vez más se las ha industriado para ampliar el mercado. Es interesante reparar, como señalamos en nuestro libro, el trasvase de diagnósticos de la infancia a la vida adulta a cuenta del TDAH, y de la vida adulta a la infancia a cuenta, en este caso, del trastorno bipolar facturado para niños y adolescentes como “trastorno de la desregulación disruptiva del humor”.

En relación con el tratamiento médico, según datos del Informe del Observatorio Europeo de Políticas y Sistemas Sanitarios de la OMS, en los últimos años ha habido un aumento significativo de prescripciones de psicofármacos directamente proporcional al número de diagnósticos de hiperactividad. Sin embargo, los datos señalan claras diferencias entre los países de la Unión Europea, ¿a qué cree que se debe esta disparidad entre países?

Así, por ejemplo, España está en la cabeza del diagnóstico de TDAH y de la correspondiente prescripción de estimulantes, con una tendencia creciente después de la iniciativa del Congreso de los Diputados para dedicarle un día internacional y de su inclusión en la LOMCE, mientras que en Francia apenas existe. En Francia, por las razones que sean, el abuso de los sistemas diagnósticos y del marketing farmacéutico es menor, al menos, en este caso, cosa que supongo estará preocupando a la industria del ramo. Puede deberse a que en Francia los problemas con los niños, por los que en otros países se diagnostica TDAH, están integrados y asumidos en la educación familiar. Puede que, además, la mayor presencia de la tradición psicodinámica prevenga esa tendencia a patologizar los problemas normales. Por su parte, en España, la “conexión” entre la industria (particularmente la compañía Shire, que es la que más preparados tiene en cartera para el TDAH) y la práctica clínica parece ser más fluida, vía Parlamento Europeo (con su libro blanco sobre el TDAH), Congreso de los Diputados, Ley de Educación (LOMCE) y Comunidades Autonómicas particularmente sensibles a estas “necesidades especiales”. Todo ello, seguramente, después de que los políticos fueran influidos por oportunos Planes de Acción promovidos por la propia industria, con la inestimable ayuda de “expertos” y “líderes de opinión”. Al final, pareciera que lo políticamente correcto fuera subirse al carro del TDAH, al margen de lo científicamente correcto que sea y de a qué intereses sirva. ¿Es que los políticos no tienen cosas mejores que hacer, empezando por preocuparse por la patologización de la infancia, en vez de contribuir a ella?

 

A su juicio, ¿considera que en España se están siguiendo las recomendaciones sanitarias básicas en cuanto a la prescripción de medicación para este trastorno? Y en el resto de países, ¿se están siguiendo las incluidas en las Guías de Práctica Clínica internacionales?

De acuerdo con nuestro planteamiento, según el cual el TDAH no sería más que una etiqueta para ciertos problemas que los adultos tienen con la atención y la actividad de los niños, sin la presunta entidad clínica (ni diagnóstica ni etiológica) ni tampoco medicación específica que se supone, ya la existencia de Guías de Práctica Clínica es presuntuosa, como si hubiera guías, permítase el ejemplo, para “endemoniados”: dando por hecho de que existen, pero reclamando una práctica sensata a fin de evitar el sobrediagnóstico y a la vez asegurar que los casos auténticos no queden sin diagnosticar. Dada la “institucionalización” que ya tiene el TDAH (como diagnóstico oficial, reconocimiento como necesidad educativa especial, profesionales que lo tratan, asociaciones de afectados, etc.), las Guías son necesarias, pero para desenmascarar  los mitos e intereses creados a su costa y resituar el problema en su contexto que no es otro que el del aprendizaje y educación de la atención y la actividad de los niños, seguramente una tarea más difícil de lo que se pensaba, sobre todo, en el mundo de hoy.

Sin negar el problema, su solución no debiera ser a costa de “enfermar” a los niños. En vista de lo visto, habría que cuidar mucho, y todo celo aquí sería poco, acerca de  que las Guías no estén “asesoradas” por expertos con intereses en el diagnóstico, lo que sería como si los lobos hicieran los cercados para las ovejas.

Recientemente, el Gobierno ha hecho pública la intención de actualizar la Guía de Práctica Clínica sobre el TDAH del Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad a lo largo de este año 2014. Como experto en el tema, ¿qué cambios introduciría a fin de mejorar la versión actual?

Ante todo, habría que cambiar los “expertos” que asesoren y elaboren la Guía que pudieran tener intereses en “mejorar” la Guía. Cuanto más se parezca la Guía al análisis crítico del Boletín de Información Farmacoterapéutica de Navarra titulado “Atentos al déficit de atención (TDAH): entre la naturaleza incierta y la prescripción hiperactiva”, mejor será. Otra buena guía es la dirigida por el psiquiatra infantil británico Sami Timimi titulada “Mis-Understanding ADHD The complete guide for parents to alternatives to drugs”.

 

 

 

Como ya sabe, la nueva Ley de Educación Española (LOMCE) contempla el TDAH dentro del grupo de niños con Necesidades Educativas Especiales, ¿qué implicaciones tiene su inclusión dentro de la Ley? ¿Cómo se explica usted que se haga mención expresa al TDAH a pesar de la controversia existente por la falta de evidencia científica con respecto a su existencia y que, sin embargo, la LOMCE no contemple expresamente otros como, por ejemplo, los trastornos del Espectro Autista?

Los políticos, empezando por el Parlamento Europeo, el Congreso de los Diputados de España y ahora la LOMCE han tomado cartas en un asunto sub iúdice, decantándose por un lado de la controversia, el que al final resulta insostenible. Dejando aparte su buena intención, los políticos han optado por lo que creen “políticamente correcto”, a expensas de lo que sería científicamente correcto, como mínimo, abstenerse de terciar en un tema que se habría de dirimir en un plano de revisión crítica y, como mejor, preocuparse por la posible patologización de la infancia. Esta decantación se debe, en mi opinión, al poderoso lobby farmacéutico, que supo y pudo influir en las decisiones políticas. Y ahora ahí tienes a los políticos y las políticas haciendo lo que en cierta manera no deja de ser el “trabajo sucio” de la industria, como lo pueda ser la propaganda y oficialización de un diagnóstico sin fundamento del que harán negocio.

En este libro se menciona el concepto de disease mongering o promoción de enfermedades aplicado al TDAH, ¿qué resultados persigue? ¿Cómo se relaciona con las iniciativas anteriores?


La expresión define una estrategia de marketing farmacéutico consistente, efectivamente, en promover enfermedades, tratando de convencer a gente que está esencialmente bien, de que está enferma, y a gente que está algo enferma de que está muy enferma, con el fin de buscar un mercado para un preparado. La expresión fue acuñada en 1992 por la periodista Lynn Payer, especializada en temas médicos,  en su libro “Promotores de enfermedades: lo que hacen los médicos, las compañías farmacéuticas y las aseguradoras para que se sienta usted enfermo.” La expresión tuvo un relanzamiento de parte del también periodista y académico con publicaciones en las principales revistas médicas Ray Moynihan, autor del libro “Vendiendo enfermedades”. Esta estrategia no respeta ni a la infancia, tomada como “nicho” de expansión de medicamentos.

De acuerdo con el título del libro, ¿cómo se puede “volver a la normalidad”? ¿Qué papel puede jugar la Psicología en este sentido?

No es fácil volver a la normalidad, dada la armonía de intereses implicados en la patologización. Pero tampoco es para resignarse, ni conformarse con libros desenmascaradores, por más que necesarios. La posible vuelta a la normalidad tiene varios frentes y niveles. Uno es el desmantelamiento de la “máquina del marketing” que, de acuerdo con Allen Frances, supone entre otras acciones acabar con las campañas de “sensibilización a la población” (so pretexto de concienciación y educación de la gente), acabar con el respaldo financiero por parte de la industria a sociedades de pacientes, así como a organizaciones médicas profesionales y a agencias de investigación y acabar también “con las fiestas, cenas, regalos promocionales y formación médica a doctores o estudiantes de medicina por la industria farmacéutica”.

Hay otro nivel más básico, concerniente a la educación propiamente de la gente, empezando por los niños, en la dirección de promover un sentido de persona que enfatice la fortaleza y capacidad de recuperación en vez de la vulnerabilidad, el desvalimiento y el victimismo. La vuelta a la normalidad pasa por reasumir los problemas de la vida, como tales problemas, en vez de como supuestas enfermedades. El eslogan sería: “más hacerse cargo de la vida que victimarse”. Es de esperar que el consumo inteligente llegue también al afrontamiento de los problemas normales de la vida.

Por su parte, la Psicología tiene un doble papel consistente en desvelar la patologización y predicar con el ejemplo. Si el primer papel lo representan libros como el nuestro, mostrando que los problemas de la vida no por serlo son problemas psicológicos y que los problemas psicológicos no son enfermedades, el segundo se lleva a cabo en la propia práctica profesional. Se refiere, por ejemplo, a la “normalización de los problemas”, como de hecho ya es usual en Psicología, que es tomarlos en serio y, a la vez, situarlos en el contexto de la propia vida como respuestas normales dadas las circunstancias. Se refiere también a la posibilidad de prestar ayuda sin sentirse obligado ni en la necesidad de emitir diagnósticos, definiendo el problema en sus propios términos. Los diagnósticos formales los necesitan los sistemas burocráticos para sus estadísticas, no tanto los propios pacientes, consultantes o usuarios, como no sea para informes y facturaciones. Lo que necesitan los clínicos son evaluaciones, valoraciones, análisis funcionales, “diagnósticos relacionales” y, en definitiva, discernir, distinguir y reconocer, que es lo que significa “diagnosis”. Dentro de esto, acaso bastarían unas cuantas grandes distinciones “clásicas”, no superadas, relativas a problemas neuróticos, psicóticos, del desarrollo y de la personalidad, de acuerdo con Sami Timimi en su entrevista en Infocop (http://www.infocop.es/view_article.asp?id=5225). Los consultantes requieren, a veces, un diagnóstico que, por lo demás, puede ser “tranquilizador” y hasta terapéutico y que el clínico no tendría dificultad en proporcionar e integrar en la ayuda que presta. Un clínico puede ser “ateo” de los diagnósticos y utilizarlos cuando sea requerido, del mismo modo que si fuera ateo propiamente dicho respetaría las creencias religiosas de sus clientes, incluyendo su posible contribución a la ayuda.

Para finalizar, ¿le gustaría añadir algún otro comentario?

No son infrecuentes críticas al TDAH señalando que el problema con él es el posible “sobrediagnóstico”, cuando el problema es, en realidad, su entidad. Se suele señalar también que el TDAH requiere un abordaje “multidisciplinar”, convocando a pediatras, neurólogos, psiquiatras, psicólogos, pedagogos. Por sensato que parezca semejante abordaje, en este caso, no hace sino acumular “datos”, de los que “sacar tajada”. De nuevo, la cuestión es de entidad. No si se diagnostican demasiados “endemoniados”, porque solamente fueran unos pocos los auténticos, sino qué entidad es ésa, qué se quiere decir con esa etiqueta y qué problema refiere.

Font: Infocop | 23/10/2014 5:00:00

 

mar

02

dic

2014

Princelandia i la promoció de l'oci infantil sexista

La cadena andalusa Princelandia ha entrat a Catalunya obrint franquícies a Sabadell i Granollers i, durant els propers mesos, preveu l'expansió a Barcelona i Reus. S'ha articulat una forta oposició contra els seus centres

Pancarta de Justa Revolta contra Princelandia

Ismael Marín

"En la época de la tecnología, los videojuegos, los ordenadores y las consolas, nuestras niñas necesitan encontrar un espacio de fantasía, real y llamativo que no sólo les evoque diversión si no una evasión diferente a lo que se encuentran en la vida cotidiana". Així és com es presenta, al seu portal web, Princelandia Party & Beauty, marca registrada pertanyent al Grupo Empresarial Diveralia Spa S. L. de Mairena del Aljarafe (Sevilla). El juny d'aquest any, al número 211 del carrer Estrella de Sabadell, es va obrir una nova franquícia de Princelandia. En la mateixa línia, el 23 d'octubre, a Granollers, es va celebrar la inauguració d'un nou establiment, situat al carrer Princesa número 36, que va ser rebut amb una concentració de prop de 60 persones que manifestaven el seu rebuig a l'obertura “d'un espai que representa un model educatiu marcadament sexista i generador de desigualtats”, tal com declaraven les organitzadores de la protesta.

Princelandia neix el 2010 a Sevilla. A partir de la idea de la filla dels amos de la primera franquícia, van decidir que calia crear un espai d'oci infantil especialment enfocat al món de les princeses. Dos anys més tard de la primera obertura d'un establiment Princelandia, van sorgir les primeres franquícies arreu del territori. Actualment, el negoci compta amb una trentena d'establiments, principalment a l'Estat espanyol, tot i que també en té a Mèxic i Portugal. La iniciativa ha rebut premis en reconeixement de la seva tasca empresarial, tant per part d'institucions públiques com d'entitats privades.

Els serveis que ofereix l'empresa, enfocada especialment a nenes d'entre 4 i 12 anys, van des de tractaments de bellesa, spa, karaoke i festes d'aniversari temàtiques, fins a actes com Princess Forever, per a dones ja adultes, o fins i tot esdeveniments per a mares i filles, com la festa Mi mamá y yo. L'hora de spa, que entra dins les festes d'aniversari que s'organitzen a Princelandia, consisteix –bàsicament– a maquillar les nenes, pentinar-les, fer-los la manicura i, finalment, disfressar-les de princeses i deixar que desfilin per una passarel·la de moda.

Mobilització de rebuig d'esplais i Justa Revolta

Miguel Melguizo, gerent de la sucursal de Princelandia de Còrdoba, en un vídeo promocional, declara que el que s'ofereix és un "servei educacional". Afirma contundentment que la finalitat és transmetre a les nenes una sèrie de valors com l'alimentació saludable, la higiene personal o, fins i tot, l'obediència, a través de mitjans com la bellesa. Princelandia intenta desfer-se de totes les crítiques rebudes pel fet de ser un establiment que reprodueix rols i estereotips sexistes i cànons de bellesa i que –com afirma el gerent de la franquícia de Còrdova– ensenya les nenes a ser obedients, individualistes i submises. A la sucursal de Sabadell, ofereixen un nou tipus de servei: la festa pirata, que pretén transmetre el contrari que la festa princesa. Està enfocat als nens i s'hi transmeten valors com la masculinitat i el poder.

A la cocapital vallesana, el 22 de novembre, els esplais de la ciutat van aprofitar el Dia Universal pels Drets dels Infants –commemorat dos dies abans– per organitzar diverses activitats sota el lema Pel dret a escoltar i a ser escoltats, on la crítica a l'obertura de Princelandia també va ser protagonista. Les famílies, amb el suport del col·lectiu feminista Justa Revolta, van reivindicar la necessitat d'acabar amb aquests espais infantils que promouen la segregació per sexes. Es van repartir fulls volants satírics sobre Princelandia, on es denunciava la promoció de malalties i trastorns alimentaris que implica aquest negoci, l'adoctrinament de les nenes en l'obediència i la submissió, la falsa recerca d'un príncep blau o la condemna a esdevenir dones florer. Una cercavila, una escenificació teatral i un cinefòrum van completar la jornada reivindicativa.

Perpetuació de dona passiva i submisa que espera un príncep blau

Tres militants de Justa Revolta ens expliquen que rebutgen Princelandia “perquè reprodueix un model educatiu que és totalment sexista”. Segons les activistes, el que ofereix el negoci “és molt més atractiu per a les nenes i aquest tipus d'oci les acaba arrossegant a la idea que l'única manera de ser felices és l'ideal de bellesa que perpetuen, la importància de l'aspecte físic i la no incentivació d'altres àmbits com l'intel·lectual, el caràcter personal o l'oferta de models de bellesa alternatius”. Justa Revolta també denuncia la transmissió d'uns valors que reprodueixen “el clàssic rol de dona submisa i passiva, una princesa que espera el seu príncep blau perquè la rescati i la salvi. Això sí, estant sempre bonica i ideal”.

Des de l'obertura de l'establiment a Sabadell, ara fa cinc mesos, s'han dut a terme diverses mobilitzacions en contra, com la crítica a través de les xarxes socials o la convocatòria de concentracions al local. A la campanya contra Princelandia, també hi participen altres organitzacions com Arran Sabadell Centre-Sud. El col·lectiu de l'esquerra independentista considera que Princelandia “representa els valors més obertament sexistes que el patriarcat atribueix al rol femení”. Arran confirma la intenció d'endegar una campanya de denúncia més potent per reclamar el tancament de l'establiment.

La Directa va visitar el centre de Princelandia a Sabadell per conèixer la versió de les treballadores de l'establiment, però no se li va permetre l'entrada amb l'argument que les treballadores no farien declaracions i que se sentien assetjades. A més, van assegurar que aquell mateix matí, dijous 20 de novembre, el local es es va despertar amb cadenats a les portes.

Font: La Directa Setmanari/Cristina Castaños Gómez 25/11/2014


Leer más

sáb

29

nov

2014

Neix la plataforma pel dret a decidir en educació

Coincidint amb el 25è aniversari dels drets de l'infant, es va presentar al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona la Plataforma a favor del Dret a Decidir en Educació

Vicent Almela 21/11/2014

Vora un centenar de persones es van aplegar a l'acte, que va començar amb la presentació de les diferents iniciatives pedagògiques que engloba la plataforma: escoles lliures, mares de dia, grups de criança, educació a l'àmbit familiar, ludoteques, escoles lliures i escoles públiques basades en l'educació viva. Tot i tractar-se de propostes educatives diferenciades, totes elles tenen en comú que busquen un acompanyament respectuós cap als infants, i han decidit fer xarxa per enfrontar de forma col·lectiva les traves legals de l'administració alhora que compartir dubtes i experiències entorn de l'acompanyament actiu i respectuós de la criança.

Segons l'article 27 de la Constitució espanyola “les famílies tenen el dret a escollir el tipus d’educació que desitgen per als seus fills i filles”, encara que a la pràctica la realitat és ben diferent. La Plataforma denúncia que l'oferta publica de centres educatius no acull suficientment la diversitat de la societat actual, que la normativa actual de creació d'escoles privades penalitza les iniciatives petites i que legislació criminalitza l'educació en àmbits diferents de l'escolar.
La Plataforma denúncia que l'oferta publica de centres educatius no acull suficientment la diversitat de la societat actual


Per aquests motius s'ha creat el manifest “Volem el dret a decidir sobre l'educació de les nostres filles”, que s'adreça a l'administració per demanar més places en escoles públiques que respecten els drets de la infància, que es modifiqui la legislació en matèria de creació de centres privats per afavorir la creació de centres petits i que sigui reconeguda l'educació en àmbits diferents de l'escolar. Segons les bases de la Plataforma “les lleis han de garantir el respecte als drets fonamentals de les persones, però no han d’imposar un únic model educatiu”.

Marc, pare i membre de la Xarxa d'Educació Lliure, afirma que “la Plataforma no neix per criticar o reemplaçar els models educatius tradicionals, però si per oferir alternatives. Volem que al nostre territori hi hagi tots els models educatius”.

L'acte va finalitzar amb una roda oberta de preguntes, la majoria d'aquestes dirigides a Desire, acompanyant a l'escola Congres Indians del barri de la Sagrera. Aquesta escola, tot i ser publica, té com a pilars fonamentals l'aprenentatge actiu i l'acompanyament emocional dels infants. “És possible fer escoles públiques amb aquesta mirada”, comenta Desire, encara que reconeix que “el canvi més complicat l'hem de fer els adults”, que segons ella han “d'aprendre a acompanyar d'una forma diferent de la qual estem acostumats i ens han ensenyat”.

sáb

29

nov

2014

Una nova federació anarquista (FAC) comença a caminar

Una nova Federació Anarquista comença a caminar.
L’any 2013 naixia amb el debat organitzatiu de l’anarquisme a Catalunya sobre la taula, un debat que donat l’esclat de lluites i la creixent aparició de grups llibertaris era més que necessari. Aquest es va plasmar en debats i trobades de diferents grups arreu del territori, i, el juny del mateix any, una trentena de grups, col•lectius i espais s’ajuntaven al voltant d’ una proposta concreta per tal de conèixer-se a Can Masdeu a Barcelona, parlar de la seva activitat i de les necessitats que se’n derivaven de cara a una possible organització comuna.

Veient la necessitat de continuar el debat, una part dels grups generaren una comissió tècnica, obrint un procés d’aportació de ponències, ja de cara a una segona trobada que es celebrà el novembre a l’Ateneu Llibertari La Paquita de la Bisbal. En aquesta trobada van acordar-se els primers objectius i consensos de mínims, amb el sentir general de caminar cap a una federació que articulés les relacions entre col•lectius llibertaris catalans. També es va acordar establir el congrés fundacional de l’organització el juny del 2014. S’obria de nou un procés de debat intern per tal de donar forma al pacte associatiu de la futura organització, i paral•lelament els grups generaven una publicació de debat intern on poder aportar textos i reflexions, amb la intenció d’anar coneixent-se i així es materialitzava Clau de Volta, editada el Maig del 2014.

El congrés celebrat el passat juny al CSA Can Sanpere de Premià de Mar va ser un èxit, i al voltant d’una vintena de grups van acordar un pacte associatiu de mínims amb el qual la Federació ha de començar a caminar. Els grups acordaren uns principis, mitjans i finalitats, així com una sèrie d’objectius per a la organització, dotant-se d’ una estructura per tal de poder dur-los a terme. Com és normal, una sèrie de debats quedaren oberts i s’hauran de tenir en un futur pròxim. No us penseu que aquest procés s’acaba, més aviat tot el contrari, acaba de començar.

Publiquem aquesta breu notícia per tal d’informar a tothom que pugui estar interessat/da en saber com avança aquest procés organitzatiu a l’espera de la ratificació en el proper Ple del pacte associatiu i d’un comunicat públic més extens. Convidem a tots aquells grups o col•lectius que estiguin interessats, a posar-se en contacte amb el procés a través del mail que facilitem a continuació.

Aprofitem també per donar un forta abraçada solidària a la resta de companys i companyes que lluiten, especialment a aquells i aquelles que es troben patint la repressió estatal. Tota la nostra solidaritat.

Federació Anarquista de Catalunya. Setembre 2014.
federacioanarquista (at) riseup.net

vie

21

nov

2014

Manifest pel dret a decidir en educació

MANIFEST PEL DRET A DECIDIR EN EDUCACIO

 


VOLEM EL DRET A DECIDIR
SOBRE L’EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS/ES

 (más abajo, en castellano)

Nosaltres, els/les sotasignants, EXPRESSEM QUE:
 

1. LES PERSONES SOM DIVERSES
  • Vivim en una societat amb persones que tenim creences, necessitats i valors diversos.
  • Aquesta diversitat és una riquesa i una oportunitat de creixement per a tothom.
  • Per tal que la convivència entre persones diverses sigui possible, ens hem de dotar dels acords i les normes que garanteixin el respecte als drets fonamentals de totes les persones.

2. LES FAMÍLIES I ELS INFANTS TENEN DRETS FONAMENTALS
  • Els infants tenen drets recollits a la Convenció dels Drets de la Infància de l’ONU (1989)
  • Les famílies tenen el dret a escollir el tipus d’educació que desitgen per als seus fills i filles (Constitució espanyola, art. 27)
  • El dret a l’educació es pot satisfer a través d’institucions i espais diversos: a les escoles, a l’àmbit familiar, a les associacions de famílies, etc.

3. VOLEM UNA EDUCACIÓ QUE ES BASI EN EL RESPECTE A LES NECESSITATS VITALS DELS INFANTS, QUE SÓN, ENTRE D’ALTRES:
  • La necessitat de sentir-se protegits i estimats, en entorns relaxats i amb suficient presència de persones adultes.
  • La necessitat de sentir-se acollits i acompanyats en les seves vivències emocionals.
  • La necessitat de participar en experiències d’aprenentatge actives, en què cada nen/a pugui construir els seus coneixements a partir de processos diversos.
  • En definitiva, la necessitat de ser infant sense la pressió d’accelerar el desenvolupament.

Nosaltres, els/les sotasignants, DENUNCIEM QUE:

4. L’OFERTA PÚBLICA DE CENTRES EDUCATIUS NO ACULL SUFICIENTMENT LA DIVERSITAT DE LA SOCIETAT ACTUAL
  • Les normatives que reben els centres educatius públics i el seu professorat (massificació, homogeneïtzació, èmfasi i rigidesa en el currículum, etc.) dificulten la creació de projectes educatius basats en el respecte a les necessitats vitals dels infants.
  • En conseqüència, les famílies que volem aquest tipus d’educació no trobem prou centres amb aquesta sensibilitat a la xarxa pública, sostinguda amb els nostres impostos també.

5. LA NORMATIVA ACTUAL DE CREACIÓ D’ESCOLES PRIVADES PENALITZA LES INICIATIVES PETITES I FA INNACCESIBLE AQUEST DRET CONSTITUCIONAL
  • La normativa de creació de centres privats exigeix les mateixes instal·lacions i nombre de professorat per a tots els centres independentment del nombre d’alumnes. En canvI , l'adaptació d'aquestes exigències sí és possible per a les escoles públiques rurals.
  • Aquestes exigències fan que les iniciatives petites siguin econòmicament inviables.
  • En conseqüència, les famílies que desitgem un tipus d’educació respectuosa, en entorns familiars i petits, on es pot acompanyar adequadament les necessitats de cada nen/a, no podem tampoc fer efectiu el dret constitucional a crear un centre educatiu privat.

6. LA LEGISLACIÓ ACTUAL CRIMINALITZA L’EDUCACIÓ EN ÀMBITS DIFERENTS A L’ESCOLAR.
  • La legislació actual en matèria educativa equipara ‘educació’ (un dret fonamental) amb ‘escolarització’ (una de les possibles formes, tan sols, de fer efectiu el dret a l’educació) i fa obligatòria l’escolarització des dels 6 als 16 anys.
  • En conseqüència, criminalitza totes les famílies que fan efectiu el dret a l’educació dels seus fills i filles a través d’espais diferents a l’escolar.

LA LEGISLACIÓ ACTUAL VULNERA DRETS FONAMENTALS DE LA INFÀNCIA I DE LES FAMÍLIES.

Les famílies que volem fer efectiu el nostre dret a decidir una educació basada en el respecte a les necessitats vitals de la infància:
·        No tenim places a les escoles públiques, perquè les normatives que rep el professorat dificulten la creació de projectes educatius afins a la nostra opció educativa.
·        No podem crear centres educatius privats perquè la normativa actual fa inviable la creació de centres petits, tot i que a la xarxa pública sí que són permesos i fins i tot lloats per part de l’administració com a exemples de seguiment individualitzat de l’alumnat.
·        No ens permeten optar a no escolaritzar els nostres fills/es i fer efectiu el dret a l’educació a través d’altres àmbits, tot i ser una opció permesa a la majoria de països europeus, i que compta amb resultats molt favorables.

Nosaltres, els/les sotasignants, DEMANEM QUE:

7. L’OFERTA DE PLACES PÚBLIQUES ACULLI TAMBÉ LA NOSTRA I TOTES LES OPCIONS EDUCATIVES QUE RESPECTIN ELS DRETS DE LA INFÀNCIA.
  • Demanem que el sistema públic compti amb més escoles afins a la nostra opció educativa.
  • Demanem que les administracions educatives i els sindicats del professorat tinguin la voluntat de conciliar el dret del funcionariat a accedir de manera equitativa a tot centre públic i el dret de les famílies a decidir entre projectes educatius substancialment diferents.
  • Demanem que els centres educatius públics que opten per un projecte singular puguin mantenir l’estabilitat necessària del seu professorat, sense la qual aquests centres acaben perdent la seva singularitat, i les famílies les opcions per triar.

8. DEMANEM QUE LA LEGISLACIÓ EN MATÈRIA DE CREACIÓ DE CENTRES PRIVATS PERMETI LA CREACIÓ DE CENTRES PETITS
  • Demanem un canvi en la normativa actual que permeti la creació de centres privats amb unes instal·lacions i un nombre de docents en funció del nombre d’alumnes permesos.
  • Demanem que s’apliqui la mateixa normativa per a centres públics que per a centres privats en matèria d’adequació d’instal·lacions i de nombre de professorat.

9. DEMANEM QUE SIGUI RECONEGUDA L’EDUCACIÓ EN ÀMBITS DIFERENTS A L’ESCOLAR
  • Demanem que cada família pugui fer efectiu el seu dret a educar els fills i filles a través de l’àmbit escolar i també a través d’altres àmbits.
  • Demanem que es reconegui l’educació en l’àmbit familiar.
  • Mentrestant, demanem que es deixi de criminalitzar les famílies que opten per opcions diferents a l’escolar, com ara les associacions de famílies i l’àmbit familiar.


CREIEM QUE NO ES POT PERMETRE

Que mares i pares que proporcionen un entorn educatiu de qualitat als seus fills/es siguin tractats com a delinqüents. L’accés a una educació de qualitat és un dret fonamental de la infància, i ha d’estar, per tant, garantit per l’Administració. L’escolarització és també un dret però no pot ser una obligació, atès que hi ha altres maneres de satisfer el dret a l’educació.

Les lleis han de garantir el respecte als drets fonamentals de les persones, però no han d’imposar un únic model educatiu
  VOLEM EL DRET A DECIDIR SOBRE L’EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS/ES

Si estàs d’acord amb els principis d’aquest manifest, et convidem a afegir la teva signatura i, si ho consideres adequat, a difondre aquest missatge:

https://www.change.org/p/departament-d-ensenyament-de-la-generalitat-de-catalunya-volem-el-dret-a-decidir-sobre-l-educaci%C3%B3-dels-nostres-fills-i-filles

Nota: Un cop signat el Manifest, és possible que change.org us demani un donatiu. Aquest donatiu no és per a la Plataforma. Per tant, no feu cap donatiu.


dom

16

nov

2014

Pobresa infantil

dom

16

nov

2014

Militarizar la educación

Al PP no le vale con aumentar todavía más el adoctrinamiento religioso en educación con la nueva reforma educativa de la LOMCE. Al PP no le basta con empresarializar la educación con la nueva competencia estrella de iniciativa empresarial. Ahora quiere militarizar la educación.


Si ya esperpéntica era la propuesta de los nuevos contenidos de Filosofía de 1° de Bachillerato donde el Ministerio de Educación introducía los dedicados a la función de la Filosofía en el mundo empresarial y organizativo. Con un temario que sonrojaría hasta al mismo Sócrates en donde se proponía desarrollar “el modo metafísico de preguntar radical y mayéutico para diseñar una idea empresarial”. Ahora nos asaltan las distintas Consejerías de Educación del PP con nuevas ideas luminosas.


No la ya casi “clásica” ocurrencia del Consejero de Educación de la Junta de Castilla y León de introducir y promocionar en los centros escolares el libro titulado Mi primer libro de Economía de una entidad financiera especializada en productos de inversión, “Inversis Banco”. Donde, como explicaba la propia autora, el objetivo no es otro que “acercar la cultura financiera para que sea accesible a niños de entre cinco y ocho años de edad y formar con una base sólida a los futuros consumidores”.


Ahora resulta que este mismo Consejero de Educación del PP promociona el segundo concurso literario escolar que la Dirección General de Reclutamiento y Enseñanza Militar del Ministerio de Defensa, en estrecha colaboración con las Áreas de Reclutamiento de cada provincia, han puesto en marcha en Castilla y León. Un concurso destinado al alumnado de 4º de ESO y Bachillerato. En donde los participantes deben escribir una carta a un militar, describiendo su visión sobre la “importancia que tiene la labor que desarrolla” y cómo contribuyen sus misiones al mantenimiento de la paz y seguridad en el ámbito nacional e internacional, así como el valor y el compromiso de los militares desplazados a países donde Rajoy está mandando, con el apoyo del “nuevo” PSOE de Pedro Sánchez, como Irak.


En mayo la plaza de toros de la capital leonesa acogía a más de 3.000 escolares traídos de una docena de centros educativos de la ciudad y de la provincia, para ser expuestos a exhibiciones de la Guardia Civil, el desfile de una muestra de las armas y efectivos de las diferentes unidades de la Benemérita, e incluso un simulacro de detención, con explosivos incluidos. Por supuesto, el subdelegado del Gobierno del PP recordó que el acercamiento de la Guardia Civil a los escolares se produce de forma habitual, mediante la organización de actividades como charlas, conferencias o exhibiciones en los colegios. Sacan la música de la escuela y meten a los escolares en la plaza de toros a adiestrar sus neuronas con los pases de pistola de los primeros espadas de la Guardia Civil. Así se aplica la LOMCE. Con las ideas firmes y cuerpo a tierra.


Pero no acaba aquí la cosa. Castilla-La Mancha ha tenido la formidable ocurrencia de introducir la formación militar en el sistema educativo, que también se ha aplicado en la Consejería de Educación de Castilla y León, por supuesto. Ya que los jóvenes huyen de las armas, la mili, la guerra, los responsables de la educación pública de nuestras Comunidades Autónomas, regidas por el PP y su ideología transgresora, han pensado que es necesario, en una época de recortes económicos en los presupuestos educativos y de despidos de personal docente, incorporar la formación militar en la formación del profesorado para que éste a su vez la incorpore a las clases. Un avance pedagógico incuestionable e imprescindible en los tiempos que corren. Se hace crucial instaurar de nuevo la educación patriótica militar en las nuevas generaciones.


De esta forma los Consejeros de Educación de estas Comunidades Autónomas Patrióticas se han comprometido a impartir a “dar formación militar a los docentes a través de talleres y cursos que contribuyan a la formación permanente de los docentes”, con el fin de que el espíritu patriótico y la defensa “formen parte de la educación de nuestros jóvenes estrechando los vínculos entre la sociedad civil y militar”. Formar al profesorado por militares parece ser la nueva moda de esta reforma educativa del Partido Popular, con el fin de acercar el ámbito militar a la sociedad civil y asumir los modelos e ideología subyacente de la ley mordaza y otras leyes de represión que han de instaurarse en la España de los recortes y el rescate multimillonario de los bancos, según afirman sus ideólogos. Es necesario que la ideología de la sumisión y la obediencia debida vaya siendo asumida por las futuras generaciones y qué mejor medio que el sistema educativo. De esta forma se dará al profesorado cursos impartidos por militares tras los acuerdos de Educación con el general que dirige el Instituto Español de Estudios Estratégicos (IEEE), organismo dependiente del Ministerio de Defensa, junto con otros destacados cargos militares.

Nos encontramos así que se están suprimiendo la mayor parte de los Centros de Formación del Profesorado, por recortes en los presupuestos de Educación pues se tiene que destinar el dinero público a pagar los intereses de la deuda a los banqueros. Ya no son tan necesarios este tipo de Centros donde especialistas en educación daban formación demandada por el profesorado sobre estrategias de resolución de conflictos, habilidades de comunicación y educación para la paz. Ahora se les sustituye por cursos de formación a cargo de militares cuya temática será geopolítica, seguridad y panorama estratégico de ámbito militar adaptado a la sociedad civil para que el alumnado "forme parte de esta cultura". Eso sí, los cursos que ya se están impartiendo se denominan “Una Educación para la Paz y la Seguridad” y afirman que su finalidad es desarrollar “una educación de futuro que proporcione valores de justicia, tolerancia y diálogo a sus alumnos y proporcionar los recursos necesarios para llevar a cabo prácticas sobre educación para la paz en las aulas” a cargo de militares. Es el mundo al revés, que decía Eduardo Galeano. Es la escuela al revés. Donde los militares imparten clases y los estudiantes son criminalizados, sancionados y multados por reivindicar derechos y un mundo en paz y con justicia.


El Ministerio de Defensa del PP, que se une a esta batalla, acaba de crear la Academia Central de Defensa con el fin de concentrar los servicios administrativos de las escuelas militares que la componen, entre las cuales está la Escuela Militar de Ciencias de la Educación. Por supuesto, ya hay tradición en este tipo de militarización de la educación. La Resolución de 29 de agosto de 2014, de la Subsecretaría del Ministerio de “Defensa”, establecía convenios de colaboración con el Ministerio Educación y la Comunidad de Madrid, para impartir las enseñanzas de formación profesional de grado superior en los centros docentes militares de formación de suboficiales de las Fuerzas Armadas.


Repito. Es el mundo al revés. Es la educación al revés. Como diría Ernesto Sábato, “estamos a tiempo de revertir esta masacre. Esta convicción ha de poseernos hasta el compromiso”.


Extret de: http://laicismo.org

Documento con fecha miércoles, 15 de octubre de 2014. Publicado el miércoles, 15 de octubre de 2014.
Escrito por: Enrique Javier Díez Gutiérrez.Fuente: Tercera Información.

*Profesor de Didáctica y Organización Escolar de la Universidad de León y Coordinador del Área Federal de Educación de IU

dom

16

nov

2014

Sanchez Rosa

José Sanchez Rosa, maestro y anarquista andaluz (1884-1936)

Estas líneas han de servir de recuerdo, en el 150 aniversario de su nacimiento, del que fue uno de los mayores impulsores de la Idea en tierras andaluzas. Nacido el 22 de octubre de 1864 en la localidad gaditana de Grazalema fue una personalidad comprometida con sus ideales libertarios y con la sociedad en la que vivió. Fue un agitador, un propagandista, ejerció de maestro y fue uno de entre muchos que se implicó y dio su vida por la defensa de los más desfavorecidos de la sociedad. Fue asesinado, como tantos otros por los golpistas en 1936.

De su producción literaria, destaca la Gramática del Obrero (1912) que instruyó, junto a otras obras suyas a los jornaleros andaluces durante décadas y de manera clandestina hasta bien entrada la dictadura.


Recomiendo especialmente la obra del historiador andaluz y doctor en Historia José Luís Gutierrez Molina, que tuve el placer de conocer en Barcelona, "La tiza, la tinta y la palabra. José Sánchez Rosa, maestro y anarquista andaluz (1864-1936).
Que sirva de recuerdo y homenaje estas líneas para todos aquellas y aquellos obreros conscientes que dieron su vida por la emancipación del ser humano y por la defensa de la justicia social.
Extret de: http://elpayasotienelapalabra.blogspot.com.es
Leer más

mar

14

oct

2014

Formacios CRPL 2014-2015

 

De l’autogestió educativa a la creació d’escoles llibertàries

LOMCE
POWER POINT SOBRE LA LOMCE, MOLT DETALLAT.
lomce-lec-amblogo-2-130116045700-phpapp0
Presentación Microsoft Power Point 10.3 MB

@Edullibertaria