Manifest Assemblea Barri Sants

PER UN MODEL DE BARRI LLUNY DE LES URPES DEL CAPITALISME DEVORADOR.

 

L’assemblea de Barri de Sants està formada per desenes de col·lectius que tenen un element comú molt important. L’aposta per l’assemblearisme i la transformació social des de la base. En un marc de participació, igualtat i horitzontalitat, on les decisions són preses per la gent i per a la gent, sense intermediaris ni jerarquies. És justament aquesta manera d’organitzar-se i lluitar la que ha fet front a les ofensives del capital més depredador des del inici de la crisi. Unes lluites que han portat l’ajuntament a una nova política que segons diuen vol representar aquest ric i compromès teixit associatiu. La nostra aposta com a Assemblea del Barri de Sants segueix sent la mateixa, un model de barri autogestionat i cooperatiu que sigui capaç de construir el barri de forma assembleària i pugui fer front al atacs que pugui rebre des del estat o el capital. Un model que amb la feina i esforç de totes s’ha anat articulant i consolidant, essent el principal eix de transformació social al barri. Seguim amb ganes de construint-lo i per tant amb determinació per defensar tot allò aconseguit. Aquells que pretenen generar un canvi social des de les institucions, han de respectar la feina que es fa als barris de forma autogestionada, que és des d’on es generen els canvis reals.

Hi ha moltes maneres de crear ciutat i barri. Els últims anys abans de la crisi, la bombolla immobiliària, va anar creant i destruint part de la nostra ciutat pel benefici de les elits. També des dels moviments socials es va generar una important tasca de resistència a aquesta destrucció premeditada del capital front la vida de barri. Aquesta destrucció pretén seguir, i és a través de l’administració que aquesta es fa efectiva. Al nostre barri els plans urbanístics pre-crisi que pretenien desarticular la vida de barri per generar espais de luxe i especulació segueixen essent una de les principals amenaces a les que hem de fer front. El futur de Can Vies és incert per l’afectació del pla urbanístic del «Calaix de la Vergonya» i la plataforma de Can Batlló segueix lluitant per generar un espai veïnal i participatiu contra els interessos privats. L’urbanisme no és només una ciència tècnica, sinó que té molt de polític en quant que genera els espais en què ens hem de relacionar. La construcció del barri que volem passa per fer front al urbanisme de l’administració, dissenyat en despatxos de constructores i el gran capital, per dur a terme el que creem de forma autogestionada als barris. Aquesta lluita no és aïllada i la resistència es genera en tots els barris afectats, Sants, Vallcarca, Poble-Sec, Poble Nou, Sant Andreu, Gràcia i tants altres.

Volem fer una defensa especial de l’Escola Arcàdia, un projecte que fa anys que forma part de l’Assemblea del Barri de Sants i que ara es troba amenaçat. L’Arcàdia és un projecte autogestionat i cooperatiu d’ensenyament lliure i alternatiu. Respon a la necessitat de transformar la societat des de l’educació amb un projecte sòlid i ambiciós. Mantenir el bloqueig respecte l’escola Arcàdia seria atacar de forma directa la forma de crear barri des de la base. Aquest és un projecte que ha estat aprovat per la plataforma de Can Batlló i aturar-lo des de les institucions voldria dir no respectar les decisions preses de manera assembleària per les entitats del barri.

Post-data: Des de l’Escola Arcàdia es vol puntualitzar que segons el que està previst, el dia 4 de març, el regidor Jaume Asens farà una proposta per a que l’ es quedi a Can Batlló.

@Edullibertaria