Neix la plataforma pel dret a decidir en educació

Coincidint amb el 25è aniversari dels drets de l'infant, es va presentar al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona la Plataforma a favor del Dret a Decidir en Educació

Vicent Almela 21/11/2014

Vora un centenar de persones es van aplegar a l'acte, que va començar amb la presentació de les diferents iniciatives pedagògiques que engloba la plataforma: escoles lliures, mares de dia, grups de criança, educació a l'àmbit familiar, ludoteques, escoles lliures i escoles públiques basades en l'educació viva. Tot i tractar-se de propostes educatives diferenciades, totes elles tenen en comú que busquen un acompanyament respectuós cap als infants, i han decidit fer xarxa per enfrontar de forma col·lectiva les traves legals de l'administració alhora que compartir dubtes i experiències entorn de l'acompanyament actiu i respectuós de la criança.

Segons l'article 27 de la Constitució espanyola “les famílies tenen el dret a escollir el tipus d’educació que desitgen per als seus fills i filles”, encara que a la pràctica la realitat és ben diferent. La Plataforma denúncia que l'oferta publica de centres educatius no acull suficientment la diversitat de la societat actual, que la normativa actual de creació d'escoles privades penalitza les iniciatives petites i que legislació criminalitza l'educació en àmbits diferents de l'escolar.
La Plataforma denúncia que l'oferta publica de centres educatius no acull suficientment la diversitat de la societat actual


Per aquests motius s'ha creat el manifest “Volem el dret a decidir sobre l'educació de les nostres filles”, que s'adreça a l'administració per demanar més places en escoles públiques que respecten els drets de la infància, que es modifiqui la legislació en matèria de creació de centres privats per afavorir la creació de centres petits i que sigui reconeguda l'educació en àmbits diferents de l'escolar. Segons les bases de la Plataforma “les lleis han de garantir el respecte als drets fonamentals de les persones, però no han d’imposar un únic model educatiu”.

Marc, pare i membre de la Xarxa d'Educació Lliure, afirma que “la Plataforma no neix per criticar o reemplaçar els models educatius tradicionals, però si per oferir alternatives. Volem que al nostre territori hi hagi tots els models educatius”.

L'acte va finalitzar amb una roda oberta de preguntes, la majoria d'aquestes dirigides a Desire, acompanyant a l'escola Congres Indians del barri de la Sagrera. Aquesta escola, tot i ser publica, té com a pilars fonamentals l'aprenentatge actiu i l'acompanyament emocional dels infants. “És possible fer escoles públiques amb aquesta mirada”, comenta Desire, encara que reconeix que “el canvi més complicat l'hem de fer els adults”, que segons ella han “d'aprendre a acompanyar d'una forma diferent de la qual estem acostumats i ens han ensenyat”.

@Edullibertaria